Діаріуш або тиск слова

March 19, 2021

Імітація урядової турботи

Filed under: Лібералізм, Політологія, Різне — maksymus @ 09:08

 
Погано, коли влада злочинна, дуже погано. Але чи виправдовує це владу халтурників їй на заміну, просто некомпетентну владу з її щирим бажанням робити добро? Гадаю, навряд чи. Межа між злочинним наміром та незумисним злочином через некомпетентність не є такою вже чіткою.

Останній приклад вражаючої владної некомпетентності — нове накладання суворих обмежень на економічну діяльність у Києві на три тижні, з 20 березня по 9 квітня. Цілий рік проваленого світового експерименту з упровадження локдаунів проти ковід у різних частинах світу, з українським досвідом також, для наших чиновників досі нічого не варті, досвід інших нічого не навчив, а отже маємо перевірити ще раз, набивши собі власні ґулі. Локдауни не працюють. Ніде не працюють. Ба все більше вражаючих даних, що їх шкідливість проявляється — і ще проявлятиметься! — у несподівано величезних втратах в інших сферах суспільства й економіки, перекладаючи непропорційні витрати і добробуту, і життів на найбільш знедолені й незахищені прошарки населення. Свідчення надходять з усіх усюд. На десятки тисяч збільшення дитячої смертності в Південно-Східній Азії, збільшення на чверть самогубств серед підлітків у США і т. д.

Але чи можна звинувачувати наших можновладців у черговому провалі урядування, якщо їм немає на що спертися, а необхідність негайних дій заради дій є відомою особливістю демократичної політики. Виборці все одно не оцінять зроблене представниками, покарають же за щось, що зовсім не стосується повноважень, як завжди.

Тим часом тверезі відповідальні політики навіть за цих несприятливих для розуму і раціональних урядувань обставин мають можливість проявити компетентність. Одним з прикладів успіху неочевидних політичних рішень під час пандемії демонструє американський штат Флоріда, де губернатор всупереч спокусі простого закриття економіки локдауном запровадив цілий комплекс заходів, спрямованих на певні групи, а не на всю громаду. Розшифровку та відео останнього круглого столу науковців, зібраного губернатором Рональдом Десантісом, варто переглянути, щоб оцінити, що навіть в умовах непевності й вимушеного політичного ризику можуть робити компетентні урядовці для визначення політики.
 

7 Comments »

  1. Але ж був спад захворюваності після січневих мір.

    Comment by drewndia — March 19, 2021 @ 16:01

    • Початок спаду спостерігався задовго перед їх упровадженням, з 1 грудня і тривав по 10 лютого, приблизно. Навпаки, під час карантинних заходів у січні на усередненому тижневому графіку 12-18 січня спостерігається локальний сплеск. Якщо порівняти з сусідніми країнами, графіки надто подібні, повторюють спади і підйоми незалежно від суворості локдаунів.

      Comment by maksymus — March 19, 2021 @ 16:10

      • Цікавим виходить лише найсуворіший і єдиний, який автори оголошують ефективним: у КНР.

        А нам може хоч погода допоможе. Бо на вакцинацію (з такою швидкістю придбання та проведення) надії ніякої.

        Comment by drewndia — March 31, 2021 @ 16:13

        • А в чому ж там ефективність? Тоталітарне рішення ніколи не рішення, бо варто тільки вдатися до суворих обмежень, їх ніколи вже неможливо буде зняти. Якщо перший сплеск почався в Ухані з однієї людини, то одна людина, потрапивши у відкрите після карантину місто, знову спричинить сплеск. Навіть масова вакцинація не допоможе, якщо приймається таке політичне рішення «нульового поширення» (zero covid). Значить, надзвичайний режим змушений буде стати звичайним, з усіма обмеженнями, що відтепер триватимуть вічно, з додатковимим перепустками, паспортами, кордонами та іншими радощами неволі.

          Comment by maksymus — March 31, 2021 @ 17:13

          • О, це якраз і ставить цікаве питання. Чи можна повністю закрити та ізолювати якусь територію. Потім наступну, і так поступово позбутися паралельно й інших респіраторних захворювань.

            Comment by drewndia — March 31, 2021 @ 20:05

  2. Яка це влада злочинна?

    Comment by TheDarkMax2 — March 28, 2021 @ 19:23

    • Та, яка злочинна. Хіба мало таких було і ще буде в Україні?

      Comment by maksymus — March 28, 2021 @ 19:38


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.