Діаріуш або тиск слова

January 28, 2021

Постанову про правопис скасували

Filed under: Інформація, Мова, Правопис — maksymus @ 13:44

 
Пречудовий початок року! За інформацією Дмитра Ільченка, адвоката у справі 640/9824/19, що розглядалася в Окружному адміністративному суді Києва, незаконну постанову Кабміну №437 від 22 травня 2019 року сьогодні нарешті скасували. Після можливої апеляції рішення вступить в силу.
 

«Підставою позову було те, що Уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду з’ясувалося, що „мовна комісія“ мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактичо, на колінах.»

 
Але так легко не скасувати той роздрай, що це огидно недолуге втручання в мовну норму накоїло за два роки в нашому несталому україномовному просторі. Ганебні, підлі, непродумані з усіх можливих поглядів зміни, впроваджувані постановою, ухваленою Гройсманом в останній день на посаді, відкинули українську мову на низькій рівень невнормованих діалектів. Втрат безліч, винуватих немає.
 

10 Comments »

  1. Інформацію підтвердив співадвокат у справі Ростислав Кравець: «Ми засновували свій позов на процесуальних порушеннях — тобто відсутності публікації, громадського обговорення, тому, що ініціатором виступило безпосередньо МОН, яке не є розробником правопису. Крім того, була ще низка процесуальних порушень, про які, до речі, писало і саме Міністерство юстиції, відмовляючись узгоджувати цю постанову Кабінету міністрів. (…) Рішення ОАСК почне діяти через 30 днів з моменту ухвали. Тобто вже в лютому незаконними стануть усі мовні норми, прийняті в 2019 році.» (Прямий, 28 січня 2021)

    Comment by maksymus — January 28, 2021 @ 14:14

  2. Чудова новина!

    Втім, правописні розбіжності з’явилися задовго до втручань у правопис, і не зникнуть у майбутньому. Можливо, до варіативності в комп’ютерну епоху слід ставитись терпиміше. Для мене той же проєкт виглядає як цікавий експеримент – коли дивлюся, як масово й легко його підхопили різні онлайн-ресурси, то складається враження, що ця зміна, можливо, з часом би вкорінилась.

    Comment by criticalthinkerua — January 28, 2021 @ 16:37

    • Ця невдала реформа посилила правописне баламуцтво. Питання навіть не в тому, що деякі ЗМІ підхопили елементи (в основному це всього дві-три найогидніші «фішки», бо ніхто не переходив повністю). Головною бідою стала політизація. Якщо зараз переглянути інформаційний масив, то можна побачити, як питання крикунами переводиться в скандальне. Мовляв, «наступ на українську». Неграмотні люди ж не думають, а повторюють такі дурниці. Як і невдала реформа 99-го, що її намагалися просунути як надпатріотичну, ця теж свторює непотрібну напругу там, де її не повинно було бути.

      Крім того, минуло майже два роки. І хоча наклад «Наукової думки» був мізерний, всього три тисячі приміників, а енциклопедій і словників до нього не встигли видати, за цей час багато коштів було освоєно на семінари, курси, навчання тощо нового правопису в різноманітних установах. Була створена ціла індустрія «перевчання». Часто натрапляв на повідомлення про проведення таких заходів. І які будуть наслідки, ще невідомо, але вони точно не на користь україномовному простору.

      Comment by maksymus — January 29, 2021 @ 07:38

      • Ну, у ваших дописах теж іноді можна знайти ознаки крикунства: https://twitter.com/crithinkerua/status/1354876554157895683

        Звісно, мені не випадає вам дорікати, в наших численних дискусіях мене іноді “заносило” значно більше, але все ж таки складається враження, що в питаннях правопису ваша звична розважливість вам трохи зраджує.

        Comment by criticalthinkerua — January 29, 2021 @ 13:40

        • Ну, з людьми, котрі пишуть -ія-, ми живемо в протилежних всесвітах. Не дивно, що такі намагаються з ходу вдаватися до ганебних риторичних прийомів знецінення належним чином обґрунтованої протилежної думки (для запису в блозі належним чином, бо це такий особливий жанр, де на першому місці і має бути особиста позиція).

          Comment by maksymus — January 29, 2021 @ 14:16

          • Все ж таки, коли згадую ваші записи з ЖЖ-шних часів, як ви влучно й аргументовано осмикували в етимологічній спільноті всіляких фріків, то складається враження, що ваші теперішні записи виграли б, якби в них зберігався тодішній стиль. Ледь вловима іронія буває дієвішою за відвертий сарказм.

            Comment by criticalthinkerua — January 29, 2021 @ 14:45

            • Споглядаючи, як помилкові уявлення пішли в півосвічені маси, гадаю, що люди в принципі не розуміють, якщо не розжувати. Якщо не ткнути носом у море. А краще було б, якби звучав ще закадровий сміх.

              Comment by maksymus — January 29, 2021 @ 14:55

          • У деяких словах усе ж форма з -ія- живе паралельно з -іа-. Переважно це слова на -і*нт на позначення осіб.

            Comment by drewndia — February 5, 2021 @ 01:16

            • Це хіба що зі смисловим чи інтонаційним виділенням.

              Comment by maksymus — February 5, 2021 @ 06:54

              • Не чув виділення. Чув саме залежно від мовця. Але це не реформаторське -ія- всюди, а лише в окремих словах. До того ж це відсутні в словниках слова.

                Comment by drewndia — February 7, 2021 @ 18:06


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.