Діаріуш або тиск слова

March 4, 2021

Біблія в науковому виданні

Filed under: Літературознавство, Різне — maksymus @ 19:00

 
Переглядаю чудову публікацію Чарльза Дарвіна «Походження видів» за редакцією Морса Пекхема з підведенням варіантів (a variorum text), призначену не стільки для читання, скільки для кращого розуміння ходу думки великого вченого на протязі багатьох років постійної переробки прижиттєвих перевидань основної праці. Уважний і надзвичайно ретельний редактор як професійний літературознавець знайшов особливий продуктивний формат розбору історії ідеї геніальної теорії Дарвіна через варіанти публікації автором її ключового тексту, зовсім не втручаючись в наявний матеріал.

І тут мені спало на ум, що інколи для довідки потребую не просто текст як є, а належним чином відкоментоване наукове видання біблійних текстів, Старого чи Нового завітів, апокрифів тощо. Не тлумачення, не черговий віросповідальний катехізис чи щось подібне, підготовлене в межах численних конфесій професійними богословами чи священиками, для котрих це богонатхненне Священне письмо, а також не забавні розваги критиків, на кшталт Таксилевих, а саме відсторонений науковий історичний, літературознавчий, філологічний, перекладацький тощо коментар тексту серед текстів з підведенням варіантів, з розбором відповідних зв’язків та под.

Напевно, такі видання існують. Не можуть же не існувати.
 

1 Comment »

  1. А я мрію про словник біблійних власних назв (найпер імен) із зазначенням усіх варіантів: церковнослов’янських, грецьких, латинський, українських народних і українських “церковних”.

    Comment by TheDarkMax2 — March 11, 2021 @ 14:58


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.