Діаріуш або тиск слова

February 5, 2020

Сфальшований електронний перепис

Filed under: Інформація, Політологія — maksymus @ 06:31

 
Про скандальність результатів «електронної оцінки» кількості населення України соціологи зауважили одразу: «Паніотто підкреслив, що у дослідженні Кабміну не враховано дані реєстру ЦВК, які зокрема використовують соціологи. Згідно з цим реєстром, в Україні більше 35 мільйонів виборців. Тобто тих, хто старше 18 років. Населення молодше 18 років становить приблизно 20%. Якщо рахувати, виходить загальна кількість українців не 37 млн, а 44 млн. Це значна різниця.» Такі дані електронної оцінки, якби вони були близькі до реальних, означають, що в реєстрах ЦВК, грубо кажучи, висить понад два мільйони «мертвих душ», що можуть інколи вирішувати вибори.

Але при ближчому розгляді колонок цифр уважні статистики побачили неймовірне — примітивну підробку! Фальсифікацію цілковито в стилі тих, хто малював референдуми в окупованих українських областях. Виявилося, що під виглядом оцінки кількості населення публіці представили дані Держстату, помножені на коефіцієнт 0,888…
 

«…підведемо підсумки. По-перше, п. Дубілет та його команда сфальсифікували загальнонаціональне дослідження, свідомо ввівши в оману всю Україну. По-друге, зробили це тупо і недолуго.»
Український центр суспільних даних

 
Це катастрофа державного управління. Влада має приймати відповідальні рішення, що стосуються життя людей, але при цьому в самій владі вважається припустимим підробляти дані, на основі яких потім мають прийматися ці рішення. А сама підробка подається як використання новітніх інформаційних технологій.

Це питання навіть не звільнення одного міністра. Скандал такого рівня, що у відставку має йти щонайменше Кабмін.
 
Додаток. Дубілет ще виправдовується, демонструючи катастрофічне нерозуміння мети дослідження. І це недолуге виправдання виглядає ще гірше, ніж сам проступок підробки результатів. Б’ють не за те, що програв, а за те, що намагався відігратися.
 

7 Comments »

  1. На жаль, ніхто нікуди не піде. Давно мали б – стільки пройобів було! – та, коли нема сумління, владу усувають, а не вона йде.

    Comment by TheDarkMax2 — February 5, 2020 @ 09:13

  2. Чекайте, а хіба Дубілет не те саме сказав? Порахував отримувачів пенсій, їх X, а за Держстатом має бути Y. Далі помножив дані Держстату на X/Y і отримав результат.

    Comment by drewndia — February 6, 2020 @ 13:34

    • Ні, там проголошували складний і вишуканий підрахунок, з сімками мобільних включно. Виправдання ж тим, що дані Держстату вже було скориґовано по цій методіці, не пояснює коефіцієнт Дубілета, застосований до кожного рядка таблиці. Так спалитися треба було вміти.

      Comment by maksymus — February 6, 2020 @ 16:23

      • Але в статті про комбінований метод написано саме так.

        Comment by drewndia — February 6, 2020 @ 17:23

  3. Перепрошую за офтоп, як би ви переклали And this correlation wasn’t trivial.?
    Це з відео на TED, на початку четвертої хвилини:

    Я вибрала дослівний варіант: І ця кореляція не була тривіальною. Але не впевнена, чи не нахалтурила з термінологією, і чи є в статистиці таке поняття, як тривіальна кореляція.

    Comment by criticalthinkerua — February 10, 2020 @ 01:20

    • У цьому контексті, здається, йшлося не так про термін, як про оцінку «більше-менше»:
      «Примітно, що у всіх основних реґіонах світу люди, котрі жертвували гроші на добродійність, виявилися щасливішими, ніж ті, хто цього не робив, навіть після врахування їхнього особистого фінансового становища. І була помічена зовсім не маленька кореляція. Виглядало на те, що жертвування на добродійність мало приблизно таке ж значення для щастя, як одержання вдвічі більшого доходу».

      Comment by maksymus — February 10, 2020 @ 06:25


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.