Діаріуш або тиск слова

December 20, 2019

Виявили недовіру населенню

Filed under: Вибори, Політологія — maksymus @ 19:22

 
Верховна Рада абсолютною більшістю голосів усіх фракцій ухвалила новий виборчий кодекс з модифікованою партійною системою, якою українців знову позбавили безпосереднього представництва, як колись на початку 2000-х.

Ну, не довіряє в нас патерналістська держава своїм горожанам. Бач які, купуються на гречку й обіцянки, не розбираються в людях. Ще не тих виберуть. Ось вам, панове, ще одне опосередковування, ще додаткові стримування і противаги проти вашої жадібності й дурості… Замість людини, що представлятиме особисто вас, за партійний ярличок голосуватимете, щоб тільки не напружувалися. Далі можна як у деяких країнах Латинської Америки у бюлетені замість тексту веселі кольорові картинки, а потім швидкий спуск униз.

Проблема, яку намагаються подолати цією системою, або зовсім не справжня проблема, як підкуп гречкою, або розв’язується ідіотично, через намагання перекласти невігластво значної частини виборців при загальному виборчому праві на всіх.
 

3 Comments »

  1. Ну, якщо активісти не здатні створити нормальної партії, то хай не нарікають на невігластво виборців, адже вони самі нічим не кращі.

    Comment by criticalthinkerua — December 20, 2019 @ 21:50

    • Ми це вже обговорювали. Нормальна партія це така, що виконує побажання виборців. Принаймні в ідеалі. Коли ж виборці колективно бажають вистрілити собі в ногу, не є завданням нормальної партії обіцяти одне, а робити щось інше. Невігластво виборців спотворює всю демократичну систему. І от здійснені в цьому кодексі заходи з запобігання підкупу, і заходи зі створення партійної прокладки між виборцем і представництвом, насправді покликані витворити додаткові стримування і противаги у сподіванні, що демократія запрацює краще, бо вона чомусь не працює. При цьому сам підкуп може бути свого роду опосередковуючим фактором, що покращує вибір при демократії, а не погіршує.

      А чому вона має запрацювати, ніхто не бажає пояснити. Партійним лідерам краще, це точно. Також невігласам зручніше голосувати за ярлик. А от зв’язок виборця з представництвом суттєво зменшено.

      Comment by maksymus — December 20, 2019 @ 22:06

  2. Сумно бачити. Тепер депутат це тупо кнопка (згадується вираз Кернеса) без волі, відмінної від партлідерської.

    Comment by TheDarkMax2 — December 21, 2019 @ 10:55


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.