Діаріуш або тиск слова

November 18, 2019

Національна роз’єднаність

Filed under: Інформація, Мова — maksymus @ 21:37

 
У новинах пройшла інформація: «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності без помилок написали всього двоє людей (…) минулого року було аж 311 робіт без жодної помилки». (Для порівняння, 2015-го було всього дванадцять робіт без помилок.)

Це все, що треба знати про національну єдність. Справжня освітня катастрофа. Адже добровільно пишуть диктант і не менш добровільно відсилають написане комусь на перевірку не всі, а ті, хто більш-менш впевнені в своїй грамотності. Тобто це абсолютно адекватні письменні українці з верхнього квартиля за знаннями мови. (Як і в будь-якій іншій інтелектуальній діяльності, і в цій, напевно, найнижчій квартиль знає менше, ніж нічого, найвищий — знає майже все.) І якщо серед цих найбільше знаючих учасників радіодиктанту національної єдності знаходиться тільки одна з половиною робота без помилок, це справжній жах. Статистична похибка мала б дати більше ідеальних робіт. Це означає, що правила, спущені згори, якими їх в ідеалі бачать укладачі диктанту, ніяк не відповідають мовній нормі, якою вона є насправді.

Власне, для нормалізаторів правопису збірка типових помилок таких національних (!) диктантів мала б бути настільною книгою, дорожньою картою конче потрібних змін. Не може бути, щоб всі настільки помилялися порівняно з недосяжним національним ідеалом єдності, що його символізує правильна стандартизована мова.
 

4 Comments »

  1. Якщо в одному році 12 робіт без помилок, а через три роки їх 311, то тут очевидно якась методологічна помилка. А значить, робити з цих даних висновок про освітню катастрофу було б надто популістським.

    Comment by criticalthinkerua — November 19, 2019 @ 01:21

    • Було пояснення. Минулого року можна було відіслати не одразу. Укладачі диктанту пояснюють, що учасники могли проконсультуватися з фахівцями або ж, маю логічніше пояснення, перечитати написане ще раз ретельно з правилами в руках. Це теж свідчить про величезні негаразди, коли освічені україномовні не можуть написати текст правильно з першого разу. (Такі проблеми завжди, коли йдеться, скажімо, про майже обов’язкове чергування, що без перечитування неможливо виконати.)

      Comment by maksymus — November 19, 2019 @ 06:23

  2. А яка є ґарантія, що еталон, за яким перевіряють, написаний правильно?

    Comment by drewndia — November 23, 2019 @ 14:26

    • Це питання, хто перевіряє перевіряючих. Припускають, що укладачі керуються офіційними нормами.

      Comment by maksymus — November 23, 2019 @ 15:31


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.