Діаріуш або тиск слова

October 31, 2023

Зробимо французьку мову знову великою

 
Дуже вдало починається мій відпускний тиждень. Привід для задоволення дають мовно-політичні новини з Франції.

У понеділок, 30 жовтня 2023 року, французький Сенат розглянув законопроект про використання в офіційному діловодстві так званої інклюзивної мови, зрештою підтримавши заборону ґендерування 221 голосом проти 82. А незадовго до голосування на тему граматичного роду гостро висловився президент Французької республіки Еммануель Макрон, заявивши на урочистому відкритті нового мовного центру в Віллен-Котре про те, що не варто піддаватися віянням моди, що «у [французькій] мові чоловічий граматичний рід виступає нейтральним. Нам не потрібно додавати крапки чи дефіси, щоб це було зрозуміло».

Французьке обговорення мовної політики і рішення сенаторів вскрило більше, ніж можна було сподіватися від звичайних дебатів на мовні теми. На своє ім’я був названий уокеїзм — основний двигун втручань політики ідентичності в мову. Прихильники і противники доволі прозоро розділилися на крайніх лівих прихильників «інклюзивної» мови та правих і центристів, що вбачають у втручанні небезпеку для самої мови.


Під час публічних обговорень висловлювалося багато поглядів, що їх можна смачно цитувати (*, **). Зокрема, сенатор Паскаль Ґрюні, котра заперечує, щоб її звали «сенатрисою», підтримала заборону, вважаючи разом з Етьєн Блан слідом за Французькою академією «смертельно небезпечними» лексичні та типографські прийоми, метою яких є підстановка назв жіночого граматичного роду замість чоловічого. В просуванні змін праві вбачають підтримку чужої ідеології, що загрожує ясності французької мови. Не втрималася вона використати сам політичний дискурс інклюзивності для його поборювання, підкресливши, що французька мова стає менш доступною для людей з дислексією та коґнітивними порушеннями, а отже нерівність збільшуватиметься. Марі Ле Пен висловилася на додачу, що французька мова є скарбом, в ній живе душа народу, і її «необхідно захищати від уокеїзму, одним з ґротескних проявів якого є інклюзивна мова».

Натомість соціалісти виступили проти заборони, відмічаючи, що це дев’ята спроба з 2018 року поставити законодавчо бар’єри для просування через офіційні документи їхньої лівої мовної ідеології. «Праві сенатори нав’язують нам свої ретроградні та реакційні забаганки», — стаючи в позу невинності проголошував Ян Шантрель. «Ми вбачаємо в мовних змінах шлях до рівності між чоловіками та жінками», — заявила лівий еколог Матільда Олів’є.

Ліво-зелений Жан-Люк Меланшон не стримував обурення політичними опонентами, «фундаменталістами Макроном та Ле Пен», заявивши, що французька мова це результат «успішної креолізації», і що вона була «створена політичним рішенням». Тут уже не змовчали лінґвісти (говори, але не заговорюйся).

Жвава дискусія і офіційна політична заборона інклюзивної мови у французькому діловодстві, що ще розглядатиметься парламентом і невідомо як виконуватиметься на практиці, тим не менш, наче ковток свіжого повітря в задушливій атмосфері, створюваній останніми роками уокеїзмом, що з-за океану вже давно висадився в європейських країнах і пустив тут міцне коріння.
 
 
Картинка до запису, створена штучним інтелектом на сайті hotpot.ai.
 


Обговорення в Сенаті

 

2 Comments »

  1. У нас такого точно не буде. В нас же неофемінативи просувають під соусом відмінності від російської.

    Comment by UeArtemis — November 1, 2023 @ 07:18

    • Так, у нас крайні ліві можуть знаходити собі союзників серед націоналістів. Свого роду союз баптистів з бутлеґерами. Цей ситуативний збіг інтересів колись відмітив на ставленні до передачі східнослов’янських імен. https://maksymus.wordpress.com/2008/02/27/119909/

      Comment by maksymus — November 1, 2023 @ 07:35


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.