Діаріуш або тиск слова

April 2, 2020

На кризу демократії

Filed under: Політологія — maksymus @ 10:21

 
За даними «Фрідом хаус» падіння демократії по всьому світу спостерігається вже 14 років поспіль. Щось перестало спрацьовувати на базовому рівні. Їхня цьогорічна аналітика була опублікована перед світовою пандемією, що стала для горожанських свобод наче «чорним лебедем», після прольоту якого заплющувати очі на виклики вже неможливо навіть найпереконанішим страусам. Для прикладу, серед інших запобіжних заходів, що стосуються обміну прав і свобод людини на безпеку, у понад тридцяти країнах світу було відкладено проведення чергових виборів. У залежності від політичних відповідей, сформульовуваних просто зараз, нашвидку в умовах загроз і обмежень, вирішується, в якому прекрасному новому світі ми житимемо всього через кілька місяців.

Проте не треба вважати, що це падіння стало зовсім уже несподіванкою. Філософи й політичні теоретики зауважили останню кризу демократії ще на її початку, багато років тому, підходячи до розуміння проблеми з різних підстав.

Інколи корисно послухати, як з приводу тієї самої проблеми розмірковують мислителі з протилежної частини ідеологічного спектру.
 


Посилання

 
Пропоную вашій увазі відкриту лекцію київського російськомовного консервативного філософа Андрія Олеговича Баумейстера «Смерть демократії? Діагноз нашого часу», в якій він торкається, мабуть, найважливіших сьогодні політичних питань:

        • Що кажуть про кризу демократії провідні автори різних поглядів?
        • Поняття демократії та його змінність
        • Основні цінності демократії
        • Основні загрози демократії
        • Чи є майбутнє у демократії?

У лекції щедро цитуються різноманітні автори, від лібертаріанських до найконсервативніших, щоб якомога об’ємніше ввести глядачів у складну тему й стимулювати подумати самим, що сталося, куди ми йдемо, і куди можемо прийти.
 

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.