Діаріуш або тиск слова

December 3, 2019

Купюра на розмін

Filed under: Подорожі, Розваги — maksymus @ 13:37

 
Перед самим виїздом на Крит рідне відділення «Ощадбанку» подарувало мені свого роду додатковий квест. Замовивши для поїздки готівкові євро, спеціально наголосивши, що бажав би одержати дрібними купюрами, наступного дня в касі виявив, що вони можуть видати тільки п’ятисотками. Ну, правда ж, які ще купюри треба везти інкасаторам у маленьке дарницьке відділення? Ще не підозрюючи підступу, спокійно взяв свою єдину купюру і полетів в Іракліон.


Пригоди почалися в першому ж супермаркеті поруч з готелем. (Хоча поруч — відносне поняття, адже готель знаходився всередині давніх кріпосних валів, а супермаркет внизу за ними. Сто метрів по прямій на карті обернулися кілометром обходу через проїжджі вулички, на яких ніхто не додержується правил.) Касир порахувала суму покупок, що не перевищили десяти євро, і аж отетеріла, коли я урочисто протягнув свою п’ятисотку. На її обличчі відбився жах, сумнів, очима вона шукала охорону, рука потягнулася до виклику поліції… Можливо, її трохи заспокоїло, що я нікуди не втікав, а спокійно посміхався, ще не розуміючи причини паніки. Ні, ні! Не міняємо, немає решти, — закриваючи руками касу, розпачливо відказала дівчина.

Подібну реакцію потім бачив неодноразово. І в ресторанчиках, і в пафосних магазинах хутра для хворих росіян. (Це ж треба придумати їздити на теплі моря, щоб накупити собі хутряних виробів. Незбагненно.) І на ресепшені в готелі, де на мене персонал потім позирав з підкресленою повагою і неприхованим бажанням одержати збільшені чайові. Ніхто не наважувався прийняти купюру, не те що розміняти. На якійсь спробі й відмові я вже сам став почувати себе як мафіозі, що відмиває кошти: — Пс-с, друже, п’ятисотку не розіб’єш?

Похід по банках, на місцевій мові «трапезах», — назва, що мене досі забавляє, — спершу теж нічого не давав. У кожному робили великі очі й відсилали подалі. Тільки для клієнтів, — чемно відмовили в банку Ханьї. Взагалі не розбиваємо, відповідали в інших.

Вхід у банках в Іракліоні сконструйований досить цікаво. У кожному був невеличкий передбанник, щоб потрапити в який, треба натиснути кнопку й діждатися наступного сиґналу зеленою лампочкою. Потім перші двері мають зачинитися, і тільки тоді можна натискати другу кнопку, щоб потрапити всередину. Подібна операція на виході. Зачинена людина перевіряється камерами на предмет лояльності, і цей передбанник цілком може стати пасткою, якщо операторові щось не сподобається.

Нарешті дістався до Національного банку Греції, місцевий аналог «Ощадбанку». Взяв талончик електронної черги і почав спостерігати за тим, як у касу йшли місцеві пенсіонери, знімати гроші, щоб потім тут же заплатити комуналку. Періодично між рядами крісел — у залі відділення стоять рядами стільці, нагадуючи грецькі церкви, — проходив молодик у розхристаній майці з фривольним принтом і рваних джинсах, як виявилося, працівник, і пропонував літнім відвідувачам допомогти сплатити комуналку в банкоматі в тому ж залі. Тільки одиниці погоджувалися. До особливо впертих виходив старший працівник, запакований у діловий костюм з краваткою, йому теж інколи вдавалося вмовити найбільших ретроградів на безготівковий розрахунок. Отак за кільканадцять хвилин з шістдесятого з лишком номера я пересунувся в перші.

Поки дійшла моя черга на миготливому цифровому табло, вивчав паперові таблички на стінах. На одній було розписано як відрізняти фальшиві купюри, але от мого великого номіналу там не було. Почав підозрювати, що і тут відмовлять; доведеться везти капітал додому. Та все обійшлося. Підішла моя черга, професійний літній касир узяв купюру, перевірив, і видав на розмін ті номінали, що я назвав.

Отак несподівано вийшло пограти в мільярдера з хрущоб. Пишаюсь «Ощадбанком».
 

12 Comments »

  1. А мені колись, навпаки, видали в Ощадбанку 200 євро п’ятиєвровими банкнотами. Причому у мене просто закінчувався вклад і я вирішила зняти частину коштів (здається, 300 чи 400 євро), не наголошуючи, якими купюрами хотіла б отримати цю суму. Правда, батьки, як любителі подорожувати, швидко вирішили цю проблему, ще й тішились, що дрібних вистачило на кілька поїздок.

    У вашій ситуації могла б допомогти валютна заначка. Невже пострадянський досвід не навчив вас тримати вдома кілька сотень доларів і євро в банкнотах різного номіналу? Ви справді любитель екстріму, якщо подорожували з однією великою банкнотою. Навіть з міркувань безпеки варто було брати дрібніші, розпихаючи їх в різні кишені.

    Comment by criticalthinkerua — December 3, 2019 @ 20:09

    • У мене було ще кілька дрібних купюр (готував на чайові таксистам та для готелю) та головне, на картці залишив стільки, щоб безпроблемно подорожувати. Крит має добре розвинуту інфраструктуру, там карткою можна всюди оплатити.

      Скажімо, дуже своєрідна оплата транспорту. Якщо платити в самому автобусі, то вийде 2,50 (міський автобус), якщо ж на вулиці в касі, то 1,70. Проте касу знайти дуже непросто. Зупинки, на моє непризвичаєне око, ніяк не виділялися в пейзажі. Проте, варто було придивитися, як поводяться місцеві, то каси одразу знаходилися в сусідніх торгівців, інколи навіть вуличних, у котрих у всіх були апарати для зчитування карт. Одного разу продавець квитків узагалі знайшовся в забігайлівці, де просто «орендував» столик, попиваючи винце й принагідно продаючи квитки.

      Comment by maksymus — December 3, 2019 @ 20:19

  2. Ощадбанк? :-) Ех, звичайні обмінники ввічливо питають, якою купюрою давати :-) Коли їхав у Прибалтику, прохав 50-ми. Проблем не мав.

    Comment by TheDarkMax2 — December 4, 2019 @ 14:28

    • У звичайних обмінниках немає мого єврового карткового рахунку. :-)

      Comment by maksymus — December 4, 2019 @ 16:38

  3. То треба було замовляти 495.

    Comment by drewndia — December 7, 2019 @ 15:36

    • Була б усе та ж купюра. Бо коли я замовляв, то попросив одразу розбити, і це наче записали. Їм просто було байдуже.

      Comment by maksymus — December 7, 2019 @ 17:15

      • То знахабнілі банкіри від вас би вимагали 5 євро решти, чи як?

        Comment by drewndia — December 9, 2019 @ 09:27

        • У них просто в касі не було б нічого дрібнішого. Що привезли, то й привезли. Що здали, то й здали. Потурбуватися про зручність клієнтів не в їхніх правилах. Попри те, що «Ощад» дуже змінився за кілька років реформи, величезна застаріла структура працює повільно й неефективно.

          Comment by maksymus — December 9, 2019 @ 09:30

          • І навіщо тримати гроші в такій структурі?

            Comment by drewndia — December 21, 2019 @ 15:36

            • З гривнею вони нормально працюють. Практично ніколи не було проблем, як на мої невеликі потреби. Тільки от останнім часом щось усе стало геть повільно робитися. Думаю перевести частину в «Укрексім», відділення якого нещодавно відкрили поруч.

              Comment by maksymus — December 21, 2019 @ 16:09

              • Українці плювались і матюкались на державні банки, але продовжували нести в них гроші.

                Comment by drewndia — December 24, 2019 @ 21:11

                • В умовах майже невільної економіки з урядом, що в ручному режимі переймається тим, чим уряди не повинні перейматися, це раціональний вибір. Чому не «Приватбанк», я колись розповідав. По-хорошому, його треба було банкрутувати, коли він падав, а вкладників навчити, що тримати гроші вони можуть тільки на свій ризик. Проте при владі вирішили, що за наш рахунок краще буде, якщо кожний українець заплатить. Тож обирати, власне, нема з чого. Або іноземні, або державні.

                  Comment by maksymus — December 25, 2019 @ 05:23


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.