Діаріуш або тиск слова

November 15, 2019

Капіталізм та кооперація

Filed under: Лібералізм, Політологія — maksymus @ 05:58

 
Можна багато говорити про високу духовність економічно невільних країн, будувати величні повітряні замки абстрактних ідей. Але емпіричні дані ставлять усе на своє місце.
 


Класифікація країн за економічною свободою, добродійністю, ВВП на душу населення та щастям. (Арео, «Кооперативна природа капіталізму», 2019):

 
«Цифри ніколи не брешуть. Капіталізм — це система кооперації, за якої люди мають можливість робити речі самостійно для інших. Він не тільки вивільняє потужні сили індивідуальних стимулів, але створює місце для співчуття та милосердя через добровільну допомогу. Вільні суспільства досягають економічного процвітання, що, в свою чергу, каталізує щастя в їхньому населенні (до певної міри). Соціальні системи, засновані на примусі, породжують протилежний результат.»
 

2 Comments »

  1. Якщо вже згадали про замки абстрактних ідей, то не забувайте, що цифри нерідко таки брешуть. Особливо це стосується індексу щастя. Наприклад, за цим індексом важко знайти чітку кореляцію із рівнем заможності:
    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D1%96%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81_%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8F
    А якщо врахувати, що прив’язуватись можна до різних чинників, то стає зрозуміло, що важко запропонувати універсальний індекс:
    https://economistua.com/divnij-indeks-shhastya/

    З добродійністю теж не все так очевидно. Кілька років тому трапились дані, де за критерієм участі у волонтерстві різниця, наприклад, між США і РФ була вражаючою, а от за рівнем побутової добродійності (скажімо, допомога незнайомій людині), різниці майже не було. Тож слід проявляти особливу обачність, якщо йдеться про цифри щодо щастя чи добродійності.

    Comment by criticalthinkerua — November 15, 2019 @ 12:55

    • Якщо щось важко вимірювати чи об’єктивізувати, це не означає, що цього не варто пробувати робити. Сам «індекс щастя» (див. World Happiness Report) був створений для того, щоб відійти від диктату цифри ВВП й повернутися до людини. Так само добродійність досліджують по багатьох параметрах, у тексті замітки посилання на звіт (CAF World Giving Index).

      Comment by maksymus — November 15, 2019 @ 14:11


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.