Діаріуш або тиск слова

November 13, 2019

Земля це товар

Filed under: Політологія — maksymus @ 12:42

 
У Верховній Раді давно призабуте вже блокування трибуни. Вирішують одну з найважливіших проблем — продаж землі. В зіткненні інтересів провідних гравців вимальовується традиційно вже погане рішення, при якому певним групам будуть створені неприпустимі для вільного ринку преференції, а у програші залишаться саме ті, про кого популісти згадують найчастіше, — зубожілі безземельні селяни.

Проте це неважливо; тому селяни (і всі ми) і зубожілі, що обирають тих, кого обирають. Вітати треба сам факт продажу землі. Хай її негайно всю скуплять іноземці (чого, звісно, не станеться), хай гратимуться з правилами під себе великі холдинґи, сам крок до створення ринку землі в Україні це абсолютно вірне й давно очікуване рішення. Рішення, що запізнілося на півтори сотні років. Без вирішення земельного питання про жодний розвиток країни не може йтися.
 

7 Comments »

  1. Чомусь згадується класика понад сторічної давності, яка, на жаль, і досі актуальна:
    Тепер уже кричать усі гуртом: “Домократи хочуть землю в нас одібрать та жидам оддать, — не попустимо!”
    https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=766&page=5

    Comment by criticalthinkerua — November 13, 2019 @ 21:42

    • Джеймс Мейс почав одну свою роботу таким реченням: «Чи на щастя, чи на жаль, у XX столітті в Україні найвпливовішою ідеологією був соціалізм. Від перших спроб утворення політичних партій у наддніпрянській Україні на самому початку сторіччя, через визвольні змагання 1917–1922 рр. аж до краху СРСР, всі українські (і псевдоукраїнські) уряди в Наддніпрянщині були соціалістичними.»

      Отак у людей, що працюють на землі, під красиві соціалістичні гасла про те, що хтось відбере, все і відібрали. Якусь зловісну привабливість у нашого населення мають такі ідеї.

      Comment by maksymus — November 13, 2019 @ 21:57

  2. Але, як помітили у Праві на владу, народ так і не доріс: https://youtu.be/_Y369pt4QUY?t=1237
    Хоча зрозуміло, що ефективний власник буде заінтересований у довгостроковій родючості землі, а орендар може її виснажити та покинути. У підсумку помідори їмо турецькі.

    Comment by drewndia — November 15, 2019 @ 07:16

    • У нас народ ні до чого не доріс. І це переконання поділяють навіть ті, хто живе прямо за рахунок цього народу. Цим займаються інститути і різні ініціативи. (Причому будь-які. Скажімо, взяти «Суспільне» телебачення. Перше, чим почали займатися, це культуртреґерством, ламаючи мову ведучих під якісь дивакуваті уявлення. Тепер, коли їм у бюджеті скоротили фінансування на кілька сотень мільйонів, це сприймається цілком нормально, — заслужили.) Це розумне переконання еліти в тому, що такий незрілий народ треба опікати, а сам народ з цим погоджується, виступає потужним опосередковуючим фактором при неналежній роботі демократії. Інакше у нас при кожних виборах відбувалася б якась катастрофа.

      Comment by maksymus — November 15, 2019 @ 09:15

      • Найбільше вражають взаєовиключні параграфи. Вони одночасно хочуть, щоб землю не скупили за безцінь, але при цьому пропонують обмеження на кількість землі в одних руках, недопуск міжнародного інвестора, тобто штучно обмежуть попит.

        Треба в Європейському суді судитись не з Україною, а з депутатами, які за стільки років не змогли впорядкувати продаж землі. Не може бути жодної причини, з якої людина не має права продавати свою землю.

        Comment by drewndia — November 15, 2019 @ 20:13

        • На жаль, емоція державної власності як чогось, що належить кожному, непробивна. Вчора один з популістів криком кричав про те, що продавати землю це як продавати власність у Києві. Ви ж не хочете, щоб всю київську власність скупили? — запитував він риторично. Це при тому, що міські мешканці чудово володіють своєю нерухомістю, і житловий фонд давно у приватних руках, купується і продається.

          Comment by maksymus — November 15, 2019 @ 20:39

          • Завжди цікавило, чому майбутні покупці — грошові мішки досі всю землю не орендують за великі гроші. Ну от не сходиться і все.

            Comment by drewndia — November 17, 2019 @ 21:05


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.