Діаріуш або тиск слова

March 24, 2020

Саморобна пов’язка

Filed under: Життя, Спогади — maksymus @ 13:38

 
З приводу нинішньої карантинної уваги до медичних масок пригадав свою історію.

Сіру буденну внутрішню політику в Радянському Союзі періодично струшували яскраві істеричні кампанії у відповідь на чергові імперіалістичні підступи. Так, після якихось невдалих переговорів з ядерної зброї на початку 80-х партія вирішила, що буде незле всією країною трохи активніше поненавидіти Захід. Це торкалося всіх. Навіть у школу спускалися різні заморочливі програми позакласного виховання. В такі дні ми, школярі, замість уроків йшли малювати крейдою на бетонних плитках внутрішнього дворика антивоєнні картинки, марширували, слухали запрошених ветеранів. Розважалися на повну.

Цього разу всім дали завдання до наступної показухи зробити саморобні марлеві пов’язки. Продемонструвати готовність піонерів до тотальної війни. Мені зробили справжню пов’язищу: кілька шарів марлі, щедро прокладених ватою. Пов’язка надійно зав’язувалася штрипками ззаду й наперехрест зверху голови. Сама краса, що заслужила відмінної оцінки. Цей шедевр кустарного виробництва навіть шкода було викидати, і недарма, вона ще кілька разів з шафи прогулялася на наступні ідеологічні загострення… А потім пов’язка відпрацювала своє під час Чорнобиля.
 

2 Comments »

  1. Ну, хоч не під партами ховались, як американські школярі середини минулого століття.

    Comment by TheDarkMax2 — March 26, 2020 @ 10:50

    • У нас усе було крутіше. Тоді військова підготовка була на найвищому рівні, всіх не жартома готували до війни, під що була заточена вся промисловість й інфраструктура. Навіть під час моєї нещодавньої служби на тих підлеглих, хто був школярем за совка, я міг покластися більше, бо вони мали потрібні базові навички.

      Comment by maksymus — March 26, 2020 @ 11:27


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.