Діаріуш або тиск слова

July 12, 2019

Розказує фантастичні речі…

 
Сучасні судові рішення бувають не менш цікаві, ніж за часів Гетьманщини. Так збіглося, що законопроект про «дематюкацію» негайно доповнився забавним практичним випадком, що має неодмінно стати мемом.

У містечку Тетіїв на Київщині 5 квітня 2019 року біля річки Роська близько 15 год. 30 хв. (ото вже судова мова яка точна) проходили збори місцевої громади з приводу зариблення річки. Місцевий мешканець, звертаючись до міського голови, назвав того по-простому гандоном, «чим порушив його спокій та громадський порядок».

Ну, назвав і назвав. Звичайна бурхлива громадська політика. Міський же голова виявився справжнім гандоном, подав на мешканця в місцевий суд і виграв. На відповідача було накладено штраф розміром 51 (п’ятдесят одну) гривню. Проте мешканець уже зрозумів, з яким гандоном має справу, і подав апеляцію, де довів, що насправді не лаявся, а порівняв мера-гандона з письменником-фантастом Івом Ґандоном, «оскільки вважав, що його опонент, як французький письменник, розказує фантастичні речі».

Власне, коли цю постанову писали, напевно, ржали всім Київським апеляційним судом:


 

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД
 
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
 
03 червня 2019 року суддя судової палати з розгляду кримінальних справ (…)
 
В С Т А Н О В И Л А:
 
(…) з переглянутого в суді апеляційної інстанції відеозапису з місця події вбачається, що спілкування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відбулося під час обговорення громадським зібранням питання про зариблення р. Роська державним підприємством «Сервіс» за ініціативою Тетіївської міської ради, просто на вулиці, під час якого громадяни висловлювали свою незгоду з діями ОСОБА_2 якого, серед інших, ОСОБА_1 звинуватив в неправдивій інформації, яку той опублікував.
 
Саме у цей час ОСОБА_1 , вказуючи на ОСОБА_2 , висловився таким чином, що отакі «гандони» пишуть брехню.
(…)
За змістом диспозиції ст.173 КУпАП, проявом дрібного хуліганства слід вважати не аби яку брутальну лайку, а таку, що є нецензурною, однак і цього у даному випадку не встановлено, а навпаки, матеріали справи свідчать про зворотнє, а саме про те, що фразою «гандон» в контексті розмови ОСОБА_1 порівняв ОСОБА_2 з французьким письменником-фантастом «Ів Гандон», оскільки вважав, що той розказує фантастичні речі. Те, що вислів ОСОБА_1 не був пов’язаний з явною неповагою до оточуючих громадян, свідчить те, що вони повністю підтримували ОСОБА_1 і обурення його словом або поведінкою не висловлювали, а навпаки, коли ОСОБА_2 хотів штовхнути ОСОБА_1 , стали активно його захищати, чого суд 1-ї інстанції також не врахував.
(…)
Відповідно до п.1 ч.1 ст.247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.
(…)
Таким чином, керуючись ст.ст. 247, 294 КУпАП, суддя Київського апеляційного суду,
 
 
ПОСТАНОВИЛА:
 
Апеляційну скаргу захисника Короті Р.О. задовольнити.
Постанова набирає законної сили негайно, є остаточною й оскарженню не підлягає.
 
Суддя Т.М. Юденко
Справа № 33/824/2329/2019

 
Це ж треба тільки уявити, що про свою глибоку помилку міський голова здогадався тільки по факту розгляду справи. Коли кілька місяців поважні судді вирішували питання, чи не є мер справді гандон, і як слід розуміти висловлювання горожанина, як метафору, алегорію чи як нецензурну лайку.

З цього випадку можна зробити цілком практичний висновок. Якщо бажаєте вилаятися публічно, читайте художню літературу. Можна китайську, там бувають письменники з міцнішими іменами.
 

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.