Діаріуш або тиск слова

December 4, 2008

В очікуванні сильної руки…

Filed under: Політологія — maksymus @ 06:12
«Что же Украйна? А мне какое дело!»

Сьогодні українці запасаються терпінням в очікуванні формалізації гіпотетичної коаліції БЮТ + ПР у Верховній Раді. Коли ця, ще влітку неможлива, коаліція справдиться, буде цікаво, чи зможе Тимошенко і надалі утримати національно-демократичних прихильників. Усе ще надто значну роль відіграють кольорові уподобання серед нашого електорату. (Варто пригадати, що «зрада» Мороза стала минулого разу приводом для проведення дострокових виборів. Цілий політичний сезон після того бютівці звинувачували Ющенка у змові з голубими. А нунсівці таким сáме чином чорнили Тимошенко.) Тепер «зраду», зрозуміло, подаватимуть як надзвичайний вимушений крок. І наступні дії з перерозподілу владних повноважень підкріплюватимуть звичною для всіх учасників антипрезидентською риторикою і закликами до врятування країни від економічної кризи, спричиненої своїм же бездарним урядуванням. На відміну від проголошених і зірваних виборів, що мали відбутися вже цього тижня і розв’язати проблему демократичним шляхом, така олігархічна домовленість без участі народу (без публічних обговорень, без універсалів, без виборів) стала б найгіршим, що можна було запропонувати в якості виходу. Виглядає так, що нова недемократична «антикризова» коаліція і стає тим обміном свобод на стабільність. Погралися — досить. Дивовижність і непередбачуваність української політики в тому, що ледь не з тією ж вірогідністю можна обговорювати гіпотетичну коаліцію НУНС + ПР.  

Втім, самé об’єднання будь-якої оранжевої партії з реґіонами мені не видається якоюсь зрадою. Це був би закономірний, ба навіть на тривалу перспективу бажаний, розвиток подій. Цілком зрозуміло, що як не БЮТ сьогодні, так НУНС згодом неодмінно утворять некольорову коаліцію з голубими. І зовсім неважливо, хто це зробить першим, єдино суттєвим є те, які принципи об’єднання будуть покладені в основу.

Якщо не враховувати периферійні і абсолютно неймовірні комуністичні перспективи, українському політикуму випало вибирати лише серед двох працюючих моделей — національно-демократичної східноєвропейського зразка та популярної на уламках колишнього Союзу моделі імітаційної демократії, більше відомої у нас як «кучмізм», остаточне встановлення якої було тимчасово призупинене на Майдані. Першу модель, відповідно, уособлює партія Президента, другу — Партія реґіонів. Тимошенко, котра забезпечує підтримку свого іменного блоку тільки своєю власною особою, позбавлена подібних ідеологічних сантиментів і зобов’язань. Тому і ідеологію, і колір будь-якої коаліції з нею визначатиме не вона, а її половинщики.

В перервах між безуспішною боротьбою за залишки президентських повноважень Ющенко занадто носиться зі своїм демократичним посланням городу і миру, ідеєю конституційних зборів, багатосторінковими угодами та універсалами; дотримання цієї публічності і вимагає вибрана ним модель. У той саме час, такі складнощі зайві та просто смішні у домовленостях з реґіонами: швиденько розподілити місця, змінити на колінці Конституцію під учасників і… А що ж далі? А далі вступає в дію неумолима логіка згортання незрілих політичних свобод в країні з розбалансованою владою і браком інститутів, що могли б опиратися цій змові. І знову, як і кілька років тому, тільки від українців залежить, як далеко хитнеться маятник цього разу.

Додаток 10:08. Після кількахвилинного засідання Рада закрилася до вівторка. Отже, ще не домовилися.
 

9 Comments »

  1. “Ющенко занадто носиться” читаю як “Ющенко занадто довго носиться”:)

    Comment by promonaut — December 4, 2008 @ 08:27

  2. ще не домовилися.    не змовилися…

    Comment by higher_caps — December 4, 2008 @ 19:32

    • Re: ще не домовилися.    Обидві партії зондують електоральну думку і оцінюють ризики. Зрозуміло, що зроблений хід вже не відіграти, тому слід заздалегідь домовитися про щось таке, що убезпечить від коливань підтримки (зміни до Конституції). Або буде настільки виграшним перед черговими виборами, що перекрие репутаційні втрати (посади в уряді і комітети Ради). Партії не довірять одна одній, тому будь-яку угоду слід буде закріпити невідворотніми кроками, такими влучними, що Президентові вже не вдасться їх відвернути черговим указом. Тимошенко показала за два минулі місяці, що самотужки спроможна незаконно утримувати владу. Вдвох це легше робити.

      Comment by maksymus — December 5, 2008 @ 07:27

      • Re: ще не домовилися.    Кучмізм 2 на фоні економічної кризи та ще підкріпленої ним і без того глибокої апатії більшості електорату більш ніж реальний.

        Comment by magner58 — December 5, 2008 @ 11:45

        • Re: ще не домовилися.    Саме так, встановлення так званої імітаційної демократії припадає на кризовий період середини 90-х, коли всім набрид економічний хаос. А тут «сильна рука», промисловці-господарники, які відхрещуються від ідеології та національної ідентичності. Так і будується кучмівська модель управління, в якій нібито є вибори (правда, не всі мають доступ до змі), є трохи свобод (говори все, що хочеш, але не про владу), і у політичної опозиції немає шансів.

          Comment by maksymus — December 5, 2008 @ 12:26

          • Re: ще не домовилися.    Найкраще у ролі Кучми 2 уявляється Литвин. Але у нас БЮТ-ПР. Складно прогнозувати чим це закінчиться. Щось мені здається Тимошенко хоче все або нічого.

            Comment by magner58 — December 5, 2008 @ 12:46

            • Re: ще не домовилися.    Навряд чи Литвин. Після спокуси свободою потрібна буде харизматична фігура з тефлоновою репутацією. Юлія Тимошенко підходить найкраще. Можливо, вона зможе переконати, що за її правління голубим буде добре (це досягається не угодами, а реальними кроками по зміні державного устрою, що запобігало б непорозумінню).

              А населення вже готове. Взяти, хоча б, ситуацію з ліками. Уявіть, в тому, що пропадають препарати з аптек, винуватять кого завгодно, але тільки не соціал-популістські заходи уряду. А чого варте чергове вкидання півмільярда вкладникам Ощадбанку, яке знову повернеться по найнезабезпеченішим верствам інфляцією. Вкидання тими самими людьми, від кого було читу про неможливість витрат на вибори! Тільки тефлоновий політик може так знущатися над виборцями.

              Comment by maksymus — December 5, 2008 @ 14:39

              • Re: ще не домовилися.    Я мабуть невдало висловився – найкраще не дорівнює найреалістичніше. Просто все починаючи з його віку, закінчуючи біографією та риторикою вписується чудово.

                “Тефлоновий політик” – це щось новеньке? :-)

                Comment by magner58 — December 5, 2008 @ 20:41

  3. Віктор Ющенко, президент України:
    “За таким політичним альянсом Україну чекає ряд подій неприємного характеру, а в деяких моментах – навіть непрогнозованих подій, Я переконаний: це речі, які руйнують українську демократію і не відповідають нашим прагненням. Це відкине Україну в сфері стабільності і демократії. Тому я як Президент цього не допущу. Такі речі в нас не пройдуть”.

    Очевидно йдеться про те що Ви колись назвали “перемога моралі над законом” як не помиляюся.

    Comment by magner58 — December 5, 2008 @ 13:35


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.